Plàtan
Referència: FV32
Origen: Canàries.
Plàtan ecològic conreat a Canarias.
Certificat d'agricultura ecològica ES-ECO-014-IC.
Fruit del plataner Musa x paradisiaca L. var. Sapientum. Conté un 21% d'hidrats de carboni, inicialment en forma de midó, i segons va madurant es transforma en sacarosa, glucosa i fructosa. Si es pren verd sol causar flatulències i dispèpsia.
És molt ric en vitamina B6, i conté quantitats significatives de vitamines C, B1, B2, I, ftalats. En minerals destaca el potassi, magnesi i ferro. Conté fibra soluble i insoluble en quantitats importants, ajudant al trànsit intestinal i a baixar el nivell de colesterol. També destaca la presència de serotonina, sedant i vasodilatador arterial.
Indicacions:
Afeccions cardíaques. Ideal per a tots els pacients del cor i del sistema circulatori, a causa del seu gran contingut en potassi i absència de sodi. Prevé la hipertensió, les arítmies, la trombosi arterial. A més les vitamines del grup B són necessàries per al múscul del cor, i el magnesi prevé l'arteriosclerosi i l'infart.
Afeccions intestinals. Alleuja diarrees, i és ideal, al costat del blat de moro i a l'arròs, pels celíacs.
Artritis úrica i gota. En ser alcalinitzant, contribueix a eliminar l'excés d'àcid úric.
A més, és la fruita ideal per a règims baixos en sodi, i és adequada per a pacients de diabetis.
Preparació: l'ideal és consumir-ho cru, i en poder-se prendre sense coberts, és una fruita adequada per a tot moment. Si es menja als països productors, sol ser més saborós ja que ha madurat en l'arbre, mentre que el que es comercialitza a Europa ha de recol·lectar-se verd per al seu transport i madura amb menys vitamines i sucres. En el cas de plàtan mascle, ric en midó, ha de coure's com es faria amb les patates; és l'alimentació basi en algunes regions tropicals.